Genel

Sigortasız İşçi Çalıştırmak

Sigortasız işçi çalıştırmanın cezası nedir ? Sigortasız işçi çalıştıranlar ne kadar para öder ? Sigortasız çalıştırılan işçi dava yolu ile hakkını nasıl arar, nasıl itiraz edilir?
Sosyal Güvenlik Kurumu iş yerlerinde sigortasız çalıştıran işletmeleri dikkatli bir şekilde takip etmektedir. Hiç bir kurum bana bir şey olmaz, beni bulamazlar dememeli bu konuda dikkatli davranmaları gerekmektedir. Aksi takdirde her çalışan işçi başına 5.000 TL ceza ödemek zorunda kalır, ve daha büyük yaptırımlara kadar bir çok cezayla karşı karşıya kalırsınız.  Hatta çalışan işçi kendi rızası dahilinde olsa bile sigortasız çalıştırılmamalıdır.

Verilecek ceza işçinin çalışma süresi ile işletmenin niteliğine göre kademeli olarak değişebilir. Örnek olarak bir işçiyi göze alırsak; 1 yıl süre içinde sigortasız çalıştırılınca ceza yaklaşık olarak 21000 TL dir . İş veren deneme süresi gibi bir şey ifade edebilir kanunun da deneme süresi adı altında hiç bir madde yoktur.

Sigortasız olarak çalıştırılan işçi, dava yolu ile hakkını aramak isterse bunu yazılı olarak kanıtlamak zorundadır. Eğer kanıtlayamıyorsa görsel ile güvenlik kameraları, Bu imkanda yoksa Orada çalışan başka bir işçi yada işçilerin şahit etmesi yeterlidir. Şu konuda bilinmelidir ki Mahkemeler genelde sigortasız işçi tarafını tutmaktadır.

Sigortasız bir işçi çalıştırdığınızı varsayalım, ve bu işçi daha sonra iş yerinden ayrılıp Sizi şikayet ederse, Yetkililere kendi rızasıyla bu şekilde çalıştı diye ifade verseniz de cezaya maruz kalırsınız. Çünkü Sigortasız işçi diye bir tabir yoktur.
Sigortasız işçi çalıştırmanın cezası :
– 1 yıl boyunca sigortasız olarak çalışan 1 işçi için ; Bilanço esasına göre defter tutmakla yükümlü olan işletmelere 38 adet asgari ücret cezası ödetilir .
– 1 yıl boyunca sigortasız olarak çalışan işçi için ; defter tutmakla yükümlü olmayan işletmelere 29 asgari ücret cezası ödetilir .

Ayrıca ücret bordrosunun olmamasın dan yada geçersiz olmasından dolayı sigortasız işçiye ait kayıtların olmaması halinde ceza miktarı artar ve yasal defterin geçersiz olmasından dolayıda ceza artar.
– Sigortasız işçiye ait primleri ile birlikte gecikme cezalarını da ödersiniz.  Her türlü teşvik primlerinden artık yararlanamazsınız .
– İş kazası ve meslek hastalığı var ise bunlar ile ilgili masrafları ödersiniz . Ayrıca iş ve meslek hastalıklarına bağlı olarak bağlanacak gelirleri ödersiniz.
Sigortasız işçi çalıştırma ihbar numarası Alo 170dir. Burada ki şikayetleri Sosyal Güvenlik Kurumunun web sitesinden takip edebilirsiniz.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu