Burun Eti Büyümesi
Burun Eti Büyümesi – Konka Ameliyatı
Burun tıkanıklığı oluşturan başka bir etken de burun eti büyümesi olarak bilinen konka hipertrofisi olmasıdır.
Burun tıkanıklığı oluşturan başka bir etken de burun eti büyümesi olarak bilinen konka hipertrofisidir. Konka, her iki burun deliğinin iç kısmının yan duvarında yer alan, biri altta, biri ortada ve biri üstte olmak üzere üçer adet burun boşluğuna doğru uzanan et çıkıntısı şeklindeki yapılardır. Konkalar nefes alış sırasında havanın süzülmesini sağlar. Solunan havada olabilecek zararlı madde ve tozları tutar. Burun boşluğunda kıvrımların arasında süzülerek geçen hava, bu sırada nemlenmiş ve ısınmış olur, böylece kuru ve soğuk havanın doğrudan akciğerlere girmesi engellenir. Sağlık açısından bakıldığında konkalar çok faydalı yapılardır. Havaların soğuk olduğu günlerde burnumuzun tıkanmasının nedeni, akciğerlere gidecek olan havayı daha fazla ısıtabilmek için konkanın o an için geçici olarak büyümesidir.
Konka, her iki burun deliğinin iç kısmının yan duvarında yer alan, biri altta, biri ortada ve biri üstte olmak üzere üçer adet burun boşluğuna doğru uzanan et çıkıntısı şeklindeki yapılardır. Konkalar nefes alış sırasında havanın süzülmesini sağlar. Solunan havada olabilecek zararlı madde ve tozları tutar. Burun boşluğunda kıvrımların arasında süzülerek geçen hava, bu sırada nemlenmiş ve ısınmış olur, böylece kuru ve soğuk havanın doğrudan akciğerlere girmesi engellenir. Sağlık açısından bakıldığında konkalar çok faydalı yapılardır. Havaların soğuk olduğu günlerde burnumuzun tıkanmasının nedeni, akciğerlere gidecek olan havayı daha fazla ısıtabilmek için konkanın o an için geçici olarak büyümesidir.
Radyonfrekans ile konka küçültme, burun eti ameliyatı
Normal büyüklüğe sahip bir konka, fonksiyonları açısından yararlıyken, kalıcı olarak büyüdüğünde ise yavaş yavaş zararlı hale gelir. Sürekli burun tıkanıklığı oluştuğu için, solunum ağırlıklı olarak ağız yolu ile yapılır. Böylece hava hiç süzülmeye uğramadan doğrudan akciğerlere geçer.
Uyku halinde şiddetli horlama ve “sleeping apnea” olarak adlandırılan uyku sırasında nefessiz kalma gibi hayati açıdan tehlike oluşturan durumlara neden olur. Hal böyle olunca, burun etlerinin küçültülmesi zorunlu olur. Burun etlerini küçültmek için birkaç farklı yöntem vardır. Burun etlerinin fazlalık olan kısmı kesilerek alınabilir. Kesilerek alınmasının bazı sakıncaları vardır. Burun etleri, kan damarlarından zengin yapılardır, kesilerek çıkarılması, ameliyat sonrası durdurulması zor olan kanamalara neden olabilir. Diğer taraftan, kesilerek çıkarıldığında eğer ki biraz da fazla miktarda çıkarılmışsa, burun delikleri genişleyeceği için nefes almayı son derece rahatlatır, bu durum ilk zamanlarda hastanın da hoşuna gidebilir. Ancak nefes ile alınan hava, burundan geçerken hiçbir ısınma ve nemlendirmeye maruz kalmayacağı için zamanla burunda şiddetli kurumaya, soğuk havalarda aşırı hassasiyet sonucu şiddetli baş ağrılarına neden olur.
Bu nedenlerden dolayı, ben burun etlerinin kesilerek çıkarılmasına karşıyım. Bunun yerine, burun etleri radyofrekans uygulamaları ile yakılarak küçültülebilir. Radyofrekans uygulaması konka girişimlerindeki en iyi sonucu veren, üstelik en ileri tekniktir. Radyafrekans ile burun etleri çıkarılmaz, sadece yakılarak küçültülürler. Kesme işlemi olmadığı için kanama riski de yoktur. Kesilerek çıkarılma değil de, sadece küçültüldükleri için normal işlevlerine devam ederler. Bu sayede hiçbir risk ve fonksiyonel kayıp olmadan, burun tıkanıklığı problemi çözülmüş olur.
Normal büyüklüğe sahip bir konka, fonksiyonları açısından yararlıyken, kalıcı olarak büyüdüğünde ise yavaş yavaş zararlı hale gelir. Sürekli burun tıkanıklığı oluştuğu için, solunum ağırlıklı olarak ağız yolu ile yapılır, hava hiç süzülmeye uğramadan doğrudan akciğerlere geçer. Uyku halinde şiddetli horlama ve “sleeping apnea” olarak adlandırılan uyku sırasında nefessiz kalma gibi hayati açıdan tehlike oluşturan durumlara neden olur. Hal böyle olunca, konkaların küçültülmesi zorunlu olur. Konkaları küçültmek için birkaç farklı yöntem vardır. Konkaların fazlalık olan kısmı kesilerek alınabilir. Burun eti ameliyatı ile alınmasının bazı sakıncaları vardır. Konkalar, kan damarlarından zengin yapılardır, kesilerek çıkarılması, ameliyat sonrası durdurulması zor olan kanamalara neden olabilir. Diğer taraftan kesilerek çıkarıldığında, eğer ki biraz da fazla miktarda çıkarılmışsa, burun delikleri genişleyeceği için nefes almayı son derece rahatlatır, bu durum ilk zamanlarda hastanın da hoşuna gidebilir. Ancak nefes ile alınan hava, burundan geçerken hiçbir ısınma ve nemlendirmeye maruz kalmayacağı için zamanla burunda şiddetli kurumaya, soğuk havalarda aşırı hassasiyet sonucu şiddetli baş ağrılarına neden olur. Bu nedenlerden dolayı, ben konkaların kesilerek çıkarılmasına karşıyım. Bunun yerine, radyofrekans yöntemi ile burun etlerinin yakılması küçülmelerini sağlar. Radyofrekans uygulaması konka girişimlerindeki en iyi sonucu veren, üstelik en ileri tekniktir. Radyafrekans ile konkalar çıkarılmaz, sadece yakılarak küçültülürler. Kesme işlemi olmadığı için kanama riski de yoktur. Kesilerek çıkarılma değil de, sadece küçültüldükleri için normal işlevlerine devam ederler. Bu sayede hiçbir risk ve fonksiyonel kayıp olmadan, burun tıkanıklığı problemi çözülmüş olur.
Tavsiye Yazı : Burun Estetiği