Liposuction
Liposuction (Yağ Aldırma)
Kalça, karın, göbek ya da bacaklarınızda her türlü çabaya rağmen kurtulamadığınız yağ fazlalıkları varsa, tam aradığınız kesin ve kalıcı çözüm liposuction işlemidir. Liposuction kelimesi, yağ emme anlamına gelir. Tıpta deri üzerinde açılan küçük bir delik içinden yağ dokusunun içine kanül sokularak fazlalık yağların emilmesi, yağ aldırma ameliyatı olarak bilinir. Liposuction ameliyatı, lipoplasti, liposculpture, liposhaping, suction lipektomi gibi farklı ambalajlara sokularak farklı yöntem ya da çok daha yeni bir teknikmiş gibi tanıtımı en fazla yapılan ameliyattır. Adına her ne denirse densin hepsinde de uygulanan işlem aynı işlemdir.
Liposuction ile yağ aldırma operasyonu, diyet, spor gibi yöntemleri uyguladığınız halde bir türlü kurtulamadığınız yağ fazlalıklarının vücudunuzdan alınmasını sağlar. Kadınlarda sıklıkla kalça, bacak, basen bölgelerinde gördüğümüz inatçı yağlar, erkeklerde göbek, bel bölgesinde daha çok birikir. Yağ fazlalıklarından kurtulmak için birçok yol deneyen hastalar son olarak çareyi liposuction ameliyatı ile bulurlar. Liposuction benzer problemi olan kişilere kalıcı, kesin çözüm sunar. Ancak kilo vermek isteyen kişiler için geçerli yöntem değildir. Kilo vermek için diyet, spor yapılır. Şişman kişilerde vücudun her yerinde biriken yağları değil, şişman sayılmayan kişilerde vücudun belli yerlerinde toplanmış yağları almada uygulanır. Kısacası liposuction bölgesel yağ fazlalıklarından kurtulmak için kesin, kalıcı yöntemdir. Zayıflama, kilo verme maksadıyla uygulanmaz.
Hangi bölgelerden yağ alınabilir?
Vücut üzerinde bölgesel birikimlerin olduğu her yerden yağlar alınabilir. Sıklıkla kadınlarda, karın, bel, kalça, basen, bacak bölgesi; erkeklerde göbek, bel bölgesinde uygulanır. Bu bölgelerin dışında gıdı, çene altı bölgesi, kolların arka kısmı, sırtın belirli bölgelerindeki yağlar da alınabilir.
Liposuction nasıl yapılır?
Liposuction işlemine başlamadan önce yağların alınacağı bölgeye kanamayı azaltıcı özel solüsyonlar enjekte edilir. Enjekte edilen solüsyonun etkisinin başlaması için kısa bir süre beklenir. Ardından deri üzerinde açılan 2-3 mm. lik deliklerden yağ dokusunun içine ince kanüller sokularak yağlar vakum ile çekilerek alınır. Tüm alandaki yağlar yeterince alındığında işlem sonlandırılır. Deri üzerinde açılan küçük deliklere birer gizli dikiş atılarak kapatılır. Liposuction uygulanan bölgeyi kaplayacak şekilde sıkı korse giydirilir.
Ameliyat öncesi hazırlıklar nelerdir?
Ameliyat günü hastaneye geldiğinizde odanıza alınırsınız ve yerleşirsiniz. İlgili hemşire dosyanızı hazır edip, kan tetkikleri için sizden kan alır. Testler neticelendiğinde sorun teşkil eden herhangi bir durum yoksa ameliyata hazır sayılırsınız. En son olarak vücudunuz da yağların alınacağı yerler işaretlenir, ameliyat kesilerinin nerelerden yapılmasını gerektiğini, yağların nerelerden alınacağını belirten bir çizim yapılır. Çizim işinin ardından heyecanınızın dindirmek için daha odanızdayken size yatıştırıcı bir ilaç verilir. Bu ilacı aldıktan 3 dakika kadar kısa bir zaman sonra kendinizden geçersiniz ve o dakikadan itibaren odanızdan çıkışınızı dahi hatırlamazsınız.
Ameliyat nasıl oluyor?
Liposuction uygulanacak alanın genişliğine bağlı olarak genel ya da lokal anestezi altında yapılabilir. Belirli bir alanda dar bir bölgeye uygulanacaksa, lokal anestezi yeterli olur, fazla miktarda yağın alınacağı geniş bölgelere uygulanacak ise genel anestezi tercih edilir. Ameliyathaneye girilip son hazırlıkların yapılmasının ardından size uygun görülen anestezi uygulanır ve operasyon başlar. İlk önce yağların alınacağı yerlere serum fizyolojik içerisinde kanama miktarını azaltan adrenalin ve lokal anestezik bulunan solüsyon enjekte edilir. Enjekte edilen bu sıvıya tumescent solüsyonu denir. Bazı cerrahlar tarafından ıslak teknik olarak adlandırılan işlem budur. Bu solüsyon enjeksiyonu uygulanmadan yapılan liposuction işlemine de kuru teknik adı verilir. Islak teknik, yani tumescent solüsyonu enjekte etmek o kadar yaygın hale gelmiştir ki, kuru teknik artık neredeyse terk edilmiştir. Tumescent solüsyonu enjekte edildiğinde o alandaki yağlar daha serbest hale gelerek daha rahat emilir, solüsyonun içindeki adrenalin sayesinde işlem esnasındaki kanama belirgin biçimde azalır, içindeki lokal anestezik ilaçlar da ameliyat sonrasında hissedeceğiniz ağrıyı keser.
Liposuction işlemi uygulanacak yerlere yakın olan noktalardan, tercihen derinin katlantı çizgileri üzerinden ya da mayo, bikini içinde kalan bölgelerden 3-4 mm deri kesilip delikler açılır. Açılmış olan bu deliklerden kanüller sokulur. Kanüller, ileri geri hareketlerle, yağlar ince ince parçalara ayrılır, kopmuş olan yağ tanecikleri de kanülün bağlı olduğu vakum cihazı ile dışarı çekilir. İnce kanüllerin kullanılması, yağların alınacağı bölgede bulunan ince damarları daha az tahrip eder, böylelikle kanama miktarı da daha az olur. Bu teknik ile, dokularda hasar daha az olacağı için, morluklar da daha az olur. Kalın kanüller kullanıldığında ise, doku tahribatı daha fazla olur, bunun yanı sıra kanüllerin deri altında geçtiği yerlerde girip çıkması ile oluşan kalın tünellerden dolayı deri üzerinden algılanabilen çöküntü, çıkıntılar, pürüzler, çukurluklar oluşabilir. Bu durum kalın kanül kullanmanın bir dezavantajıdır. Bu yüzden ince kanüllerin kullanılması, süreyi uzatabilir, ancak daha kaliteli bir sonuç alınır. Liposuction kanüllerinin dışta kalan ağızları, enjektör ya da aspiratör sistemine bağlıdır. Her iki sistem de vakum yapması için kullanılır. Enjektör sık kullanılan bir yöntem değildir, doldukça boşaltmak gerekir. Uğraştırıcı ve zahmetli olduğu için pratik sayılmaz. Enjektör ile alınan yağlar, enjektörün içerisinde toplandığı için, bu yağlardan vücudun başka noktalarında dolgu olarak yararlanılabilir. Bu imkandan dolayı, vücudun diğer bölgelerine yağ enjeksiyonu ile dolgu işlemi planlanan hastalarda enjektör sistemi kullanılır.
Liposuction sonrası neden korse giydirilir?
Fazlalık yağlar alındığında yağların alındığı yerlerde boşluk oluşur. Derinin zemine tekrar oturması, bu boşlukların kaynaması için dışarıdan bastırıcı etki oluşturulması gerekir. Korse bu etkiyi oluşturur. Deri altındaki yağların alındığı alanın kaynaşabilmesi için gereken 3-4 hafta boyunca korse sürekli giyilmelidir. Banyo yapmak ya da korsenizi yıkamak için kısa süreliğine korsenizi çıkarabilirsiniz.
Liposuction ameliyatı
Ameliyat uygun donanıma sahip hastane koşullarında yapılır. Yağ alınacak bölgenin genişliğine bakarak uygun anestezi yöntemi seçilir. Çok geniş olmayan bölgelerden yağlar alınacaksa lokal anestezi altında uygulanabilir. Geniş alana uygulanan liposuction işleminde genel anestezi gerekir. İşlemin süresi alınacak yağların miktarına göre değişir.
Liposuction ameliyatı sonrası
Ameliyat sonrası çok fazla ağrı çekmeyeceksiniz. İşleme başlamadan önce kanama miktarını azaltmak için enjekte edilen solüsyonun içine ayrıca özel ağrı kesici ilaçlar da eklediğim için yağların alındığı bölgede ameliyat sonrasında fazla ağrı-sızı olmamaktadır. Bu durum ameliyattan kısa bir süre sonra ayağa kalkmanızı da sağlar, normal hayatınıza dönmenizi de hızlandırır. İyileşme dönemini hafif ağrı ile ayakta atlatırsınız. Ameliyattan 2-3 gün sonra işinize dönebilir, yolculuk yapabilirsiniz. Yine 2-3 gün sonra korsenizi çıkarıp banyo yapabilirsiniz. Ameliyatın etkisiyle yağların alındığı bölgede şişlik oluşacaktır. Oluşan şişlikten dolayı yağlarınız sanki hiç alınmamış gibi hissedebilirsiniz, ama şişlikler birkaç hafta içinde indikçe yağlarınızdan kurtulduğunuzu da fark edeceksiniz. Yağların alındığı bölgede dokuların içinde ince ince kanamalar olabileceğinden dolayı dışarıdan bakıldığında morarmış olarak görünür. Bu morluklar da 7-10 gün içinde kaybolup gider. Yağlar alındıktan sonra şişliklerin inmesi, o bölgenin şeklinin oturarak son halini alması için 3-5 ay gibi daha uzun zamana ihtiyacınız olacaktır.
Hiçbir zaman kurtulamayacağınızı düşündüğünüz yağ fazlalıkları, liposuction ameliyatı ile kesin, kalıcı olarak vücudunuzdan kaybolacak, kendinizi daha hafif, incelmiş hissedeceksiniz.
Liposuction nerelere uygulanır?
Liposuction işlemi vücut üzerinde, yağ fazlalıkları olan herhangi bir bölgeye yapılabilir. Genellikle uygulanan bölgeler, erkeklerde göğüs, göbek, çene altı ve bel bölgesi, kadınlarda popo, kalça, bel, uyluk, kolların üst kısmı, sırt, karın, basen ve dizlerin iç yüzü, çene altıdır.
Liposuction sonuçları kalıcı mıdır?
Bölgesel yağ fazlalıkları, sabırla uygulanan diyet kürlerine, egzersizlere, karşın hiçbir şekilde kurtulması mümkün olmayan inatçı yağlardır. Hakikaten her türlü gayrete karşı inatla yok olmazlar. Bölgesel yağ birikimlerinden kurtulmanın kalıcı, kesin ve tek yolu ise liposuction ile yağ aldırma operasyonudur. Kalıcı ve kesindir, çünkü vücuttaki yağ hücrelerinin çoğalabilme niteliği yoktur, bundan dolayı yağlar alındıktan sonra, bu bölgelerde yeniden yağlar birikmez. Kilo alındığında yağ hücrelerinin sayısı artmaz, yalnızca hücre içinde depo ettikleri yağ içeriği fazlalaşır. Liposuction ile yağ hücreleri alındığında, hücrelerin sayısı azalır, daha sonradan kilo alınsa da o bölgedeki yağ hücrelerinin sayısı aynı kalacaktır, sadece hücrelerin hacimlerinde bir artış gözlenir. Yağlar ameliyat ile alındıktan sonra kilo aldığınızda, vücudun bütününde bir yağ birikimi olur. Bu şekilde kilo alımından, yağların alındığı yerler de kendi payına düştüğü kadar etkilenir, aynı bölgelerde yeniden eskisi gibi bir birikim olmaz. Bu yüzden liposuction sonrası alınan sonuçlar tamamen kalıcıdır.
Yağlarım alındıktan sonra kilo alırsam ne olacak?
Beslenmenize özen göstermediğinizde ameliyatın ardından da kilo alırsınız. Ameliyattan sonra kilo alınırsa vücudun bütününde yağlanma olur. Bu yağlanmadan liposuction uygulanan yerler de kendi payına düştüğü kadar etkilenir. Ancak eskisi gibi sadece o bölgelerde toplanan bir yağ birikimi olmaz. Vücuttaki yağ hücreleri 10 yaşına dek çoğalır ve o yaştan itibaren çoğalmazlar, yani erişkin insanda yağ hücrelerinin çoğalma özelliği yoktur. Bu sebeple liposuction işlemi ile yağlar alındıktan sonra, yağların alındığı yerlerde yeniden yağ birikimi olmaz. Vücut büyüdükçe, geliştikçe ya da kilo alındığında yağ hücrelerinin içindeki yağ miktarı artar. Bir bölgedeki yağ hücreleri alındığı zaman o bölgedeki yağ hücrelerinin sayısı da doğal olarak azalır. Bu bölgelerde yağ hücrelerinin sayısı azaldığı için toplam yağ depolama kapasitesi de azalır. Bu yüzden yağların alındığı bölgelerde yeni yağ birikimleri çok az olur, yani yağlar alındıktan sonra sonuçlar kalıcıdır.
Ne kadar sürede iyileşip normal hayatıma dönebilirim?
Liposuction, kişiyi yatağa bağlı kılan bir ameliyat değildir. Ameliyat sonrası ilk 1-2 günü evde geçirmenizde yarar vardır. Gün geçtikçe kendinizi daha iyi, daha güçlü, daha zinde, daha dinç hissedersiniz ve çoğu işinizi kendiniz yapabilecek hale gelirsiniz. Ameliyat olan hastaların tümü, iyileşme sürecini günlük yaşantısını devam ettirecek şekilde yatmadan geçiriyor. 3-4 gün içinde yolculuğa çıkabilecek, işinizin başına dönebilecek kadar iyileşmiş olursunuz.
Bir kerede ne kadar yağ alınır?
Liposuction ile normal şartlarda, risk teşkil etmeden, bir kerede vücut ağırlığınızın yaklaşık %5-6’sına kadar olan yağ miktarı emniyet sınırları içinde alınabilir. Örneğin 70 kg ağırlığında bir kişide aşağı yukarı 4 litreye kadar risk oluşturmayacak şekilde, güvenle yağ çıkarılabilir. Bu miktar geçilirse, vücudun sıvı elektrolit miktarında, kan seviyesinde, yağ metabolizmasında dengesizliklere yol açabilir. Tıp literatürüne baktığımızda, inanmakta zorlanılacak miktarlarla karşılaşıyoruz. Dünyada bir kerede toplam vücut ağırlığı 100 kg ın üzerinde olan hastalarda 20 litreden fazla yağ alan cerrahlar var.
Aynı anda başka bir ameliyat da uygulanabilir mi?
Elbette mümkün. Gereklilik ve talep doğrultusunda, liposuction işlemine ek olarak bacak estetiği, göğüs büyütme, göğüs küçültme, burun estetiği, estetik karın germe gibi operasyonları bir arada yapma imkanı vardır.
Ne tip anestezi uygulanacak?
Ameliyat için lokal anestezi de, genel anestezi de uygulanabilir. Anestezi tekniğine karar verirken, yağların alınacağı yerin genişliği önemlidir. Yağlar küçük bir alandan alınacaksa genellikle lokal anestezi yeterli olur. Geniş bölgelerden yağ alımı söz konusuysa, lokal anestezi yeterli olmayacağı için genel anestezi tercih edilir.
Liposuction Teknikleri
Klasik liposuction: Liposuction yapılacak yerin yakınlarından bir noktadan, deri 3-4 mm kesilir. Bu kesinin içinden 2, 3 ya da 4 mm gibi farklı kalınlıkları olabilen kanül adını verdiğimiz borular sokulur. Kanülün dışarıdaki ucu ise vakum yapan bir aspiratör aletine bağlıdır. İçeri sokulan kanül, ileri geri hareket ettirilerek, kanülün ucu ile yağ dokusu küçük küçük parçalanır, parçalanmış olan yağ parçacıkları, kanülün ucunda bağlı olan aspiratör ile vakum yapılarak dışarı çekilir.
Enjektörlü liposuction: Klasik liposuction ile yağ alma tekniği ile aradaki tek bir fark, kullanılan kanüllerin ucu, aspiratör aygıtı yerine büyük bir enjektöre bağlıdır. Bu metotta içi boş enjektörler ile vakum uygulanır. Alınan yağlar, enjektörün içinde toplandığından bu yağlar, başka yerlere dolgu yapmaya yönelik olarak da kullanılabilir. Enjektörle yapmak, aspiratör cihazıyla yapmaya göre daha güç, daha zahmetlidir. Bundan dolayı, enjektörle yapılan ameliyatlar çoğu zaman, çıkarılan yağlardan dolgu yapılması gereken hastalarda uygulanır.
Ultrasonik liposuction: Bu yöntem, 1990 lı yıllarda çok popüler oldu, o dönemde tüm liposuction adaylarını peşinde sürükledi. Fakat uzun vadeli yapılan takipler sonucunda, bu teknikte ultrasonik enerjinin ciltte hasar oluşturduğu farkedilmeye başlayınca, bu yöntemi uygulamaktan yavaş yavaş vaz geçildi. Gerek klasik liposuction ile, gerekse ultrasonik liposuction ile alınan sonuçlar aynı olduğu için, klasik liposuction tekniğine tekrardan dönüş oldu. Günümüzde ultrasonik liposuction neredeyse hiç uygulanmıyor.
Vibroliposuction: Klasik liposuction tekniğinde, kanülün ileri geri eylemini cerrahın kol hareketleri sağlarken, vibroliposuction tekniğinde, kanülün ileri geri eylemini kanülün sap kısmına yerleştirilen bir motor sağlar.
Liposuction fiyatları neye göre değişir?
Liposuction fiyatları hastadan alınacak yağ miktarına, uygulama yapılacak alana, hastanın yaşı ve kilosuna, anestezi şekline, başka bir tedaviye gerek olup olmamasına göre değişir. Liposakşın kesin fiyat bilgisi için doktorunuza muayene olmanız gerekmektedir. Kişiye göre etkenler dışında diğer faktörlere bağlı olarak da ücret değişebilmektedir. Örneğin İstanbul Liposuction Fiyatları ile başka bir ilde liposakşın fiyatları farklı olabilmektedir.